1.  Hari nih aku bacer paper lg... "isu kalimah ALLAH tidak dibenarkan ulang" from TPM...aku setuju hal ini atas beberapa faktor yang difikirkan relevan. Dr Mahathir tulis dalam blog dier yang isu nih tak boleh diselesaikan dengan cara perundangan shj.. Aku lg setuju...



2. Aku nak citer kat sini yang lecturer aku Kdr Halim, ader bincang pasal isu nih dalam kelas.. Apa yang menariknya.. dalam kelas aku bukan semua muslim.. ader jg yang non muslim...  antara point-point yang aku sgt setuju dengan dier...

     a.  Semua agama didunia ni ajak kepada kebaikan.. takder satu pun yg ajak org wat jahat....
     b.  The main problem is behavior penganut agama.. bukan agama itu sendiri...
     c.   Isu agama adalah isu yg sangat sensitif....

3. Ader jg pihak yang mempolitikkan isu ini.. jangan..jangan jd begini.. kiter sepatutnya bersatu dalam counter isu yang teramat sensitive ini.. mcm-mcm hujah dikeluarkan.. antaranya melanggar pelembagaan malaysia... isu utk meraih populariti ler... angkara UMNO ler.. udah-udah ler tuh... Apa saja hujah yang dikeluarkan.. kiter kene bersatu....

4. Kerisauan Dr Mahathir ader relevannya.. bimbang kalimah ALLAH digunakan utk mengutuk atau membuat sepanduk dalam erti kata lain bertujuan menghina Islam. Dr Mahathir nyer cadangan aku lg sokong... kiter kene respect keputusan makhamah dlm membenarkan kalimah ini digunakan tp..... syarat yang teramat ketat mestilah dikenakan.... situasi Win-Win...

5.  So.. henti-hentikanlah soal penggunaan kalimah ALLAH ini..perlu ditegaskan.. ALLAH is God for the muslims through out entire world.. Aku rase takder hal kot kalo translate GOD to TUHAN....

6. Dah la tuh..tutup isu kalimah ini..Jgn ckp2 lg... lesson learn is kiter sebagai umat islam kene bersatu... jgn sampai "org lain" conquer kiter..... Thats it!! TQShare

0 comments:

Post a Comment

Tauke

My photo
alor star, kedah, Malaysia
Hisham Halim a.k.a pkk hisham, merupakan salah seorang final year military student, bujang men, part time triathlate @ ironman. Sentiasa Happy Go Lucky. Berpegang teguh kepada prinsip "kita buat dia".

Time

increase traffic

Apa Nak Kata

BuZz Me

Visitor

Senarai Blog

.