1. Kes berlaku di SEREMBAN. Sekali lagi Polis "tersalah tembak". Seorang pelajar lepasan SPM, Mohd Azizi Aziz, 17 cedera diperut akibat ditembak polis.!! Butir kejadian bermula apabila Azizi yang menunggang motosikal dikatakan melarikan diri dan enggan berhenti semasa diarah berhenti oleh polis peronda menyebabkan anggota polis melepaskan satu das tembakan ke arahnya pada 3.30 pagi tadi.Wah!! macam tu pun dah boleh kena tembak ka?2. Mengikut Tan Sri Musa Hassan. Ketua Polis Negara beliau menegaskan bahawa Polis boleh menembak apabila berasa keselamatan diri terancam. Yang menjadi masalah adalah konsep "terancam" yang difikirkan terlalu subjektif. Saya menyatakan bahawa konsep terancam ini perlu dinyatakan secara terperinci. pentakrifan konsep ini perlu diketahui umum.

3. Berbincang konsep terancam... budak lari dari Polis semasa naik moto.. adakah itu satu ancaman kepada Polis...?? Satu ancaman ataupun satu situasi tidak puas hati.?? Maksudnya Polis bertindak secara melulu ikut perasaan tanpa pertimbangan yang wajar.

4. Saya  mencadangkan supaya penggunaan senjata mestilah di "issuekan" kepada anggota yang berpengalaman sahaja. mungkin pengalaman mengikut tahun perkhidmatan.. ikut pangkat... atuapun ikut kemahiran...

.....hari ini anak orang kena tembak.. esok lusa mungkin anak kita.... ataupun munnkin kita...!! siapa tahu!!


Share

0 comments:

Post a Comment

Tauke

My photo
alor star, kedah, Malaysia
Hisham Halim a.k.a pkk hisham, merupakan salah seorang final year military student, bujang men, part time triathlate @ ironman. Sentiasa Happy Go Lucky. Berpegang teguh kepada prinsip "kita buat dia".

Time

increase traffic

Apa Nak Kata

Blog Archive

BuZz Me

Visitor

Senarai Blog

.